banner
Düzce Yerel Gündem

DÜKKANLAR ZATEN CAMİNİN DEĞİL Mİ?

Düzce Belediyesi, şehrin kalbi sayılan ve en önemli meydanlardan biri olan Cedidiye Meydanı’nı sil baştan yenilemek için düğmeye bastı. Bastı basmasına amma yasal olarak Düzce Belediyesi’nin bu meydanda var olan..

DÜKKANLAR ZATEN CAMİNİN DEĞİL Mİ?

Düzce Belediyesi, şehrin kalbi sayılan ve en önemli meydanlardan biri olan Cedidiye Meydanı’nı sil baştan yenilemek için düğmeye bastı. Bastı basmasına amma yasal olarak Düzce Belediyesi’nin bu meydanda var olan hissesi proje alanında yer almıyor. Ancak yeri bütünlerse proje alanına ortak olabilecek. Ama büyük hisse bağışçı Nahit Altan’a ati. O da arsayı camiye bağışlamış. Yani aslında projede yapılacak dükkanların tamamına yakını zaten camiinin olacak.

 

Düzce Belediyesi  sürpriz bir proje için düğmeye bastı.  Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Cedidiye Meydanı ile ilgili uzun süredir üzerinde çalışılan “Cedidiye Meydan Projesi”nin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Düzce’nin kalbi sayılan en önemli yaşam alanlarından biri olan Cedidiye Meydanındaki “derme çatma” yapılar yerine modern, daha kullanışlı ve Cedidiye Camiinin silüetine uygun iş yerleri ve yeraltı otoparkının yapılacağını söyleyen Başkan Özlü, bu alanın büyük hissesinin camiye ait olduğunu biliyor mu?

 

Cedidiye Meydan Projesi kapsamında ilk olarak mülk sahipleri ile görüşme yapıldığını söyleyen Başkan Özlü, buradaki hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceğini hatırlatarak; “Projemizin detaylarını ilk olarak mülk sahipleri ile masaya yatırarak bilgi alışverişinde bulunduk. Kendileri de projemizi destekleyip sahip çıkacaklarını dile getirdiler. Burada mülk sahiplerinin haklarını koruyarak yeni bir yaşam merkezi oluşturacağız. İnşa edilecek yeni işyerleri Cedidiye Camii ile bütünleşerek, meydan tarihi doku ve modern mimariyle sentezlenmiş olacak. Ayrıca yeni iş yerleri ekleyerek gelirinin cami giderlerinde kullanılması için Diyanete de dükkân tahsis edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cedidiye Camii’nin de üzerinde bulunduğu alanını çok büyük bir kısmı rahmetli kuyumcu Nahit Altan ait. Bu araziyi Altan, o dönemde cami yapılsın diye bağışladı. Ancak bağışlanan araziye ait tapu o günden bu güne cami tüzel kişiliğine veya derneğe devredilemedi. Yani hala  arazi Nihat Altan’ın  verasetçisi oğullarının üzerine kayıtlı.

Arsa camiye bağışlandığı ancak resmi olarak tapu devri yapılmadığı için, dükkan sahipleri bağışcının çocukları oluyor.  Bağışçının çocukları bu güne kadar bu tarz bir talepte bulunmamış. Doğal olarak bu alana yapılacak dükkanların büyük çoğunluğu zaten Camiye ait olacak.

Kısacası Cedidiye Camii’nin arsası  zaten caminin olduğu ve yapılacak dükkanların büyük miktarı camiye ait olacağı için, Başkan Özlü’nün , “yeni iş yerleri ekleyerek gelirinin cami giderlerinde kullanılması için Diyanete de dükkân tahsis edeceğiz” cümlesi doğruyu ifade etmiyor.

Düzce Belediyesi eğer camiye bağışlanan bu alan üzerinde yapılacak olan yeni projede yer alan dükkanları hak ettiği gibi Camiye vermez ise , herhangi bir şikayet durumunda Bölge İdare Mahkemesi duruma el koyabilecek.  Yeni projede yapılan dükkanların büyük çoğunluğunun bağışçının bağışına uygun olarak Camiye kalması gerekiyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL