banner
Düzce Yerel Gündem

KATI ATIK TESİSİ TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Düzce Belediyesi geçen hafta Düzce basınını hayata geçirilen projeleri yerinde incelemek üzere alan gezisine çıkardı. İlk durağı Hecinlerde büyük bir kısmı tamamlanan Katı Atık Tesisi oldu. Düzce Belediye Başkanı Faruk..

KATI ATIK TESİSİ TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Düzce Belediyesi geçen hafta Düzce basınını hayata geçirilen projeleri yerinde incelemek üzere alan gezisine çıkardı. İlk durağı Hecinlerde büyük bir kısmı tamamlanan Katı Atık Tesisi oldu. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün de eşlik ettiği gezide, tesisin çalışma sistemi basın çalışanlarına anlatıldı.

Temizlik İşleri Müdürü Emrah Gülmez, Ahali’ye özellikle tesisin nasıl işlediğini ayrıntılı olarak anlattı.

Düzce’nin uzun yıllar önce kazanması gereken bu tesis, yıllar sonra Düzce’ye kuruldu. Aslında mantık oldukça basit. Çöpler tesise getiriliyor, bir havuza aktarılıyor. Bu havuzdan çöp ayrıştırıcı bantlara aktarılan çöpler bant boyunca eleniyor. Burda amaç, organik ve organik olmayan çöpleri ayrıştırmak. Çünkü tesis organik olan çöpleri kullanıyor enerji üretmek için.

Ayrıştırma bandı iki fazdan oluşuyor. Biri daha büyük çöpleri elemek, diğeri daha küçük çöpleri elemek için.  Bu bantların sonunda büyük bir havuz daha var. Buraya gelen çöplerin içinde organik olmayanlar insan gücü ile ayıklanarak organik çöpten ayrıştırılıyor ve yüksek ısılı ayrı binaya aktarılarak burada gaza dönüştürülüyor. O Gazda fotoğraflarda sık sık gördüğünüz balon içinde birikiyor ve enerjiye çevriliyor.

Ayrıştırılan organik olmayan çöpler ise balyalanarak geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor.

Bu tesiste bütün iş çöplerin ayrıştırılmasında. Bununla ilgili bin çalışmaları olup olmadığını sorduğumuz Temizlik İşleri Müdürü Emrah Gülmez, “Bu projenin ikinci ayağı. Vatandaşlarımıza çöpleri tesisimize gelmeden ayrı ayrı atması için bir çalışma yapıyoruz. Biz çöpleri buraya getirdiğimizde ayrıştırmak zorunda kalmaz isek, sistem daha hızlı çalışacak. Ancak bunu vatandaşlarımızdan istemek için önce tesisi kurmamız gerekiyordu” dedi.

Katı atık tesisi Düzce için önemli bir kazanım, emeği geçen tüm Belediye Başkanlarına ve Finalde Başkan Özlü’ye teşekkür ederiz.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL