banner
Düzce Yerel

DÜZCE’DE KURUTULDU!

Düzce’nin arboretum’u olarak kabul ediliyordu Arboretum ise “çok çeşitli ağaç ve ağaççıkların bulunduğu, bu amaçla özel olarak hazırlanmış botanik bahçesi.” anlamını taşıyor. Düzce merkezde Milli Eğitime bağışlanan İnönü parkı olarak..

DÜZCE’DE KURUTULDU!

Düzce’nin arboretum’u olarak kabul ediliyordu Arboretum ise “çok çeşitli ağaç ve ağaççıkların bulunduğu, bu amaçla özel olarak hazırlanmış botanik bahçesi.” anlamını taşıyor.
Düzce merkezde Milli Eğitime bağışlanan İnönü parkı olarak yıllardır hizmet veren park son dönemde Düzce’de başka yer yokmuş gibi millet parkı aşkı ile adete katledildi.İ nönü partı olarak hizmet verirken Düzce’de ilk kurulan fakültelerin başında gelen Orman fakültesinin öğrencileri, içinde değişik onlarca ağaç üzerinde canlı canlı ders görüyorlardı. İnönü parkının ağaçlandırılması zamanında Düzce’de bulunan Orman Tekniker okulunun öğretmenlerinin yaptıkları düzenleme ile dikildiği düşünülüyor.
İnönü parkındaki onlarca değişik bitki Allah’ın hikmeti olarak millet bahçesi yapılırken kendi kendine kurudu ,kurutuldu veya kesildi.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinden görüş alınmadı..
Bahçe yapılırken yıllardır kurumayan ağaçlarda birer birer kurumaya başladı.
Mahsur bayram caddesinden geçerken sol tarafa muhtarlık binasının arkasına baktığınızda kurumuş iki ağaç görünsünüz..
Bu ağaç PORSUK AĞAC’ıdır.
PORSUK AĞACI “ çiçekli bir bitkidir ve iki evciklidir. Yani erkek ve dişi organ farklı ağaçlarda bulunur. Porsuk ağacı savaşların kazanılmasına vesile olmuştur.”
Biz bir millet bahçesi uğruna yıllanmış ağaçları birer birer yok etmeye başladık
Bunun nedeni olarak da parkın millet parkı haline getirilerken çok fazla betonla kaplanması bu nedenle ağaç köklerinin hava alamaması ve az kalan çimen üzerinden de ısının ağaçların köklerine çok hızlı şekilde ısıyı geçirmesi olarak nitelendiriliyor.
Oysa
Zonguldak’ta yeni tespit edilen bir Porsuk ağacı tam 4112 yaşında çıktı ve dünyanın bilinen en yaşlı Porsuk ağacı oldu.


Ağaç ilk olarak Bronz Çağı’nda filizlenmiş.
Zonguldak daki Porsukağacın hala oldukça sağlıklı olması ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4.000 yıl daha yaşayabileceği bildiriliyor.

Oysa parkdan park yaratılmak istenen Düzce’de Porsuk ağacına ve kaybolan diğer ağaçlara maalesef, insanlar hem de yetkili ve etkili makamdaki insanlar zarar verdiler

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL