Bir ağaç budamasıyla 20 dakika uğraşmamak için 5-7 dakika gibi bir sürede tamamlamaya odaklanılma olmuş. Tepe tacı ne kadar büyük olursa yaprak sayısı artar, yaprak sayısı artarsa ürettiği oksijen miktarı..
Bir ağaç budamasıyla 20 dakika uğraşmamak için 5-7 dakika gibi bir sürede tamamlamaya odaklanılma olmuş.
Tepe tacı ne kadar büyük olursa yaprak sayısı artar, yaprak sayısı artarsa ürettiği oksijen miktarı artar, karbon tutma oranı artar. Geniş tepe tacı olan ağaç yazın kenti serinletir. Gölgesi fazla olur.
Ama maalesef hep eğitim diyoruz ya. Bu kriterleri dikkate almayıp budama yapılmaya karar alınmış. Hiç olmazsa teknik bir konu olan derin budama miktarı oranına riayet edilseymiş.
O da yok.
Ağacın ana gövdeden tepe tacı ile ayrılan ana dalları bırakılır. Bu ana dallardan çıkan sürgünler de ağacın form olarak hem yapısını bozmaz hem de yeni çıkan yaprak sürgünlerinin sağlıklı olmasını ve sinek, böcek, bit gibi zararlılara maruz kalmasını önler.
Fakat burada yapılan budama da sadece gövde kalmış. Taç kısmından sonra dal kalmamış. Ağacın güzelliği yani formu bozulmuş.
Yeni çıkacak olan sürgün ve yaprak sürgünleri de hem hastalıklara hem de zararlılara karşı açık korumasız hale gelecektir. ( İlker Faki orman mühendisi)
Umuyorum artık doğamızın parçası, bize nefes veren ağaçlara olan bu tür budama şekilleri tekrarlanmaz.
not: Düzce Gönüllüleri Platformu Facebook sayfasından alıntıdır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)