banner
Düzce Yerel Genel Güncel Gündem

DOĞRUSU NE??

Günlerdir tartışıyoruz..Lastik yakılacak mı yakılmayacak mı? Cevap: Yakılacak!! Kanunda var mıydı yok muydu? Cevap: Kanunda var, öncekinde de vardı!! Kanundan çıkarıldı mı çıkarılmadı mı? Cevap: Lastik yakmak bu kanundan çıkarılmadı…

DOĞRUSU NE??

Günlerdir tartışıyoruz..Lastik yakılacak mı yakılmayacak mı? Cevap: Yakılacak!!
Kanunda var mıydı yok muydu? Cevap: Kanunda var, öncekinde de vardı!!
Kanundan çıkarıldı mı çıkarılmadı mı? Cevap: Lastik yakmak bu kanundan çıkarılmadı.
Ez cümle: Lastik yakmak 2016’da zaten kanunla serbest oldu. O nedenle bu kanunda da yer aldı. Bu kanun üstelik lastik yakmak isteyen yatırımcıya kolaylık tanıyor.

 

Maden, doğalgaz ve elektrikle ilgili pek çok maddeyi içerisinde barından ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ yle birlikte Düzce gündemine bomba gibi düşen lastik yakarak zehir saçma mevzusu günlerdir tartışılıyor.
İktidar ortaklarından AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, Türkiye’de 2006 yılından itibaren lisanslı işletmeler tarafından toplanan atık lastiklerin geri dönüşüm ile enerjiye dönüştürüldüğünü belirtti.
Keskin, bunun amacını da ‘Yerli ve Yenilenebilir’ kaynaklı enerji üretiminin arttırılması olarak açıkladı. Yeni Kanunun gerekçesini de maden doğalgaz ve elektrik sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör yatırımlarının faaliyetlerini daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılması olarak ifade etti.
Ak parti il başkanı Keskin aslında 2006’dan bu yana Türkiye’nin havası, suyu, toprağının zehirlendiğini açık açık söylemiş oldu. Bunu biz değil konunun uzmanları söylüyor. Keskin ayrıca “Bu tasarının hiç bir yerinde atık lastiklerin işlenmesi ile ilgili yeni bir ifade eklenmemiştir ve kanunda var olan ifade aynen yerini korumaktadır” dedi.
Keskin aslında hepimize yanlış anlatılan ve laf cambazlığı ile durumu kurtarmaya çalışan siyasileri yalanladı ve doğruyu söyledi. Lastik yakmak kanunda var.
Neden: Lastiğin biyokütle olarak sayılması 2016’daki değişiklik ile oldu. Böylece araba lastiği yenilenebilir olarak sayılmaya başlandı. Yani kimyasal bir ürün yakılabiliyor ve üstüne en yüksek fiyattan elektrik satış geliri elde ediliyordu.
Siyasiler doğru söylüyordu, ortalığı aya kaldıran yeni düzenlemede lastik yakmakla ilgili bir durum vardı yeni yasada da aynen var.
Ve hatta bu yasaya “Atık lastiklerin yakılarak elektrik üretilmesinin ekonomiye katkısı çevreye ve dolaylı olarak ekonomiye vereceği zararın çok altındadır. Teklifin 13. Maddesinin komisyon tarafından yeniden değerlendirilerek biyokütle tanımında geçen atık lastikler kısmı çıkarılarak düzenlenmeli yada Düzce gibi hava kirlilik seviyelerinin tehlikeli boyutlarda olduğu ve İSKİ’nin su havzası olan ilimizin özel bir madde ile korumaya alınması Düzceli hemşerilerimizin beklentisidir” açıklamasıyla Düzce MHP Milletvekili Ümit Yılmaz da karşı çıkmıştı. Aynı Ümit Yılmaz düzenlediği basın toplantısında “Zaten yıllık 260 bin ton lastik yakılarak imha ediliyor. Bu işlemler mevcut çimento fabrikalarında yapılıyor. Artık çevreyi kirletmesin diye bu yasayı çıkartıyoruz” diyor.
İşin özeti: Atık lastikler zaten yakılıyor. Nasıl mı ? 2016 yılının haziran ayında lastik yakımı yenilenebilir enerji niteliği kazandı ve biyokütle enerji statüsüne girdi. Bugün tartıştığımız yasa tasarısı, lastik yakımı gibi, çöp yakımı da dahil bir çok kimyasalın yakımını, ayrıştırmasını yapacak tesislerin kurulumunun önünü açmak, tesisleri çoğaltmak, bürokratik engelleri ortadan kaldırmak ve bu tesisleri desteklemek amacı güdüyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 31 Ekim 2017’de Düzce’de bir tesis işletmeye açıldı bile.
Gümüşova’da kurulan ve Ali Ağaoğlu’nun oğlu Alican Ağaoğlu ve Ali Bülbül’ün ortak olduğu AKARE Biyokütle enerji üretim Anonim şirketi tam da bu noktada 3 yıl önce kurulmuş. Bu firmanın geçtiğimiz haftalarda kazan dönüşümlerini lastik yakımına uygun hale getirmek için çalışma yaptığı da iddia ediliyor. Fabrikanın kendi yaptığı partikül ölçümlerinde bile miktarın olması gerekenden çok çıktığı, civarında bulunan yeşil alanlarda gözle görülür bir tabaka oluşturduğu iddia ediliyor.

Eğer iddialar doğru ise, bir tek AKARE Şirketi değil, yasa ile kolaylık sağlanacağı söylenen farklı firmalar da artık lisanssız elektrik üretim tesisleri kurabilecekler ve biyokülte atıklarını hammadde olarak kullanabilecekler. Kullanılmış araba lastikleri de biyokütle atıklar sınıfında yer aldığı için, lastik yakımını da yasal olarak rahatlıkla yapabilecekler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İmage To Text Windows 11 Key

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL