Düzcemizin nüfusu 60’lı yıllarda 10 binli rakamlardan 1965 yılında 20 binli rakamlara geçti. O günleri gördüm. O zamanlar nüfus azdı. Haliyle araç da azdı. Caddelerde tek tük araba görülürdü…
Düzcemizin nüfusu 60’lı yıllarda 10 binli rakamlardan 1965 yılında 20 binli rakamlara geçti. O günleri gördüm.
O zamanlar nüfus azdı. Haliyle araç da azdı. Caddelerde tek tük araba görülürdü. Recep Ali olarak bildiğimiz bir iş adamı, yenilik olarak minibüs ulaştırmasını uygulamaya başladı. O zamanlar faydalı ve işe yarar uygulamaydı. Düzceliler uygulamayı kısa zamanda benimsediler. Para bulduğumda minibüsle Aziziye’den okula ve şehir merkezine gitmişliğim olmuştur.
Bu güne geldiğimizde şehrin merkez nüfusu yaklaşık 250 000’e ulaşmıştır ve kapladığı alan da büyümüştür. Köylerin de şehre ilavesiyle bu büyüme daha da hızlanmıştır. Ancak bu husus, tarımsal ve hayvansal üretimi bitirmesi ve tarım arazilerinin konut alanına çevrilmesi açısından iyi sonuç vermemiştir.
Düzce’nin trafiğinin bir sorun olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Ancak soruna bulunabilen çözüm midibüs yolcu taşımacılığıdır. 2020 yılında çözüm olarak altmışlı yıllarda zaten kullanılmış olan usulü kullanmak soruna yeni sorunlar eklemek dışında fazla işe yaramamıştır.
Pandemi süreci de sorunların üzerine sorun ilave etmiştir.
İlk duraktan kalkan midibüs ilk üç- beş durakta dolmaktadır. Araçların 15 dakikada bir kaldırılmasına rağmen özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde yeterli olmamaktadır. Duraklarda yolcular uzun süre beklemektedir. Pratikte midibüsler ilk üç beş durakta olanlara hizmet vermektedir.
Bu uygulama özel araçları trafikten çekmeye yetmemiştir.
Bu yöntem yerine raylı sistem kullanılmasının daha ekonomik ve pratik olacağı değerlendirilmektedir. Daha önce bu sistem tartışılmış ekonomik olmadığı gerekçesiyle dondurulmuştur.
Raylı sistem güzergahı olarak; Kalıcı konutlar- kalıcı konutlar yolu-Asar Deresi Güneyi yolu- Eski Dekovil köprüsü- Eski Acil kavşağı- Aziziye İlk Okulu Önü- Hastane- Yeni Sanayi- Mergiç- Melen su Park güzergahı kullanılabilir. İleriki yıllarda bu güzergaha başka güzergahlar da eklenebilir.
Raylı sistem uygulamasının;
-Trafikteki araçların azımsanmayacak miktarını trafikten çekebileceği ve yolların trafik yükünü azaltabileceği,
-Trafikten çekilen araçların; yakıt ve bakım masrafları da göz önüne alındığında sistemin sağlayacağı tasarrufunun hatırı sayılır tutarda olabileceği,
Park sorununu önemli derecede azaltabileceği değerlendirilmektedir.
Raylı sistem kurulum ve işletme maliyetinin ekonomik olması Düzce için zor. Düzce gibi çapı 15 km olan bir şehrin kurtuluşu bisiklettir. Yeni yollar açmak ve raylı sistem şehrin yoğunluğunu büyütür. Sehir büyüdükçe trafik meselesi büyür.
Yüreğinize, kaleminize sağlık.Çok selamlar.