3. kez deprem yaşayan Düzce’de, 3 depremi de yaşamış ve ayakta kalmış binalar artık zamanını doldurdu, görevini tamamladı. 17 Ağustos depreminde 7.6, 12 Kasım depreminde 7.2 şiddetindeki sarsıntıları yaşayıp hasar..
3. kez deprem yaşayan Düzce’de, 3 depremi de yaşamış ve ayakta kalmış binalar artık zamanını doldurdu, görevini tamamladı.
17 Ağustos depreminde 7.6, 12 Kasım depreminde 7.2 şiddetindeki sarsıntıları yaşayıp hasar alan eski binalar, o dönemin şartlarında güçlendirildikten sonra 23 yıldır hala ayakta kalmayı başarmıştı. 22 Kasım akşamı 5.9 şiddetindeki depremi de yaşayarak ayakta kalan bu binaların artık takati kalmış olabilir mi?
3 depremi de yaşamış, yıkılmamış ayakta kalmış ancak yorulmuş, hasar almış bu eski binalar bir sonraki depreme dayanabilir mi?
22 Kasım akşamı yaşanan depremin ardından Bakanlar 3 gündür Düzce’de, Düzcelilerin yanında. Devletin tüm gözü Düzce’nin üzerindeyken bu durumu fırsata çevirip, yaşlanan ve yorulan bu binaların yıkılması gerektiğini yüksek sesle söylemenin zamanı gelmedi mi?
Binlerce insanın yuvası olan bu eski binalar şimdi içinde yaşayanların kabusu ve korkusu oldu. İnsanlar içine girmeye korktuğu bu binalarda yaşamaya mahkum edilmemeli ve devlet eli bu insanların korkusunu görmeli.
İçişleri Bakını Süleyman Soyla 3 gündür Düzce’de, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Düzce’de gezmedik yer bırakmadı. Binaların halini gördü. Yeni ve depremi ilk kez yaşayan binalarda deprem nedeniyle oluşmuş çatlaklar mevcut. Ancak tutulan raporlara göre bu çatlaklar sıva çatlağı. Onarılarak, güçlendirilerek bu binalar güvenle yaşanabilir hale getirilebilir belki ama, eski binalar için aynını söylemek mümkün değil.
30 yıl ve daha üzeri binalar miadını çoktan doldurdu. Artık yıkılması ve yerlerine yenisinin yapılması gerekmiyor mu?
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)