banner
Güncel

HALKINA İŞ… AŞ VEREN BELEDİYE…

Bolu’da işsizliğe çare aranmaya başladı. Özellikle ev hanımlarının çalışabileceği, gerektiğinde işe gidip para kazanabilecekleri, gerekmediğinde ise evinde oturabileceği bir  ortam hazırlanması gerekiyordu. Başkan Tanju Özcan’ın gayretleri ile Köroğlu kooperatifi adı..

HALKINA İŞ… AŞ VEREN BELEDİYE…

Bolu’da işsizliğe çare aranmaya başladı. Özellikle ev hanımlarının çalışabileceği, gerektiğinde işe gidip para kazanabilecekleri, gerekmediğinde ise evinde oturabileceği bir  ortam hazırlanması gerekiyordu. Başkan Tanju Özcan’ın gayretleri ile Köroğlu kooperatifi adı altında bir kooperatif kuruldu, başına da Bahadır Acar isminde cevval bir genel müdür atandı. İlk etap da hedef kültür mantarı üretmekti, projelendirme işlemine geçildi, sonrada sözleşmeli üretici modeli ortaya konuldu. İş bilimsel olarak yapılmalıydı ve A.İ.B.Ü ziraat fakültesi ile anlaşma yapıldı. Pazar araştırması yapıldı. Artık tespit edilen istekli üreticilere tüm girdileri kooperatif tarafından temin edilen konsinye malzemeler  verildi. Üretin hasat zamanı parasını ödeyin dediler. Çıkan ürüne de alım garantisi verdiler. İlk etapta 120 m2 ile başlayan kültür mantarı üretimi bu gün 12.000 m2 kapalı alana ulaştı.200’ün üzerinde sözleşmeli üretici bulunuyor. Kooperatif bünyesinde 100 civarında personel bulunuyor ki 75 yeni personel alımı için yola çıkıldı.

Üreticilerin ürettiği mantarlar Kooperatif bünyesindeki soğuk hava depolarında tutuluyor ,yine kendi bünyelerindeki paketleme bölümünde paketlenip, yine kooperatifin kendi araçları ile Düzce, Sakarya ,Kocaeli, İstanbul ve Zonguldak illerine gönderiliyor. Her gün 8 ton kültür mantarı illere gönderilirken yine de talep karşılanamıyor. Bu talep ortaya çıkınca 38 yeni kültür mantarı üretim çadırı içindeki son sistem ısıtma ve soğutması ile doğal ortamı ile üreticilere sunuldu.

Köroğlu kooperatifi sadece mantar üretmekle kalmadı. Mantar üretmek için gereken kompost Antalya Korkuteli’nden alınırken, kooperatif bünyesinde Kıbrıscık’da kompost fabrikası kurulmaya başlandı.15 milyon TL yatırım ile hizmete girecek kompost fabrikası bir yıl içinde kendisini amorti edecek.  29 ekim 2021 gibi önemli bir tarih de ise üretime başlayacak. Bununla da yetinilmeyecek ve mantarların taşınması için kullanılan plastik kasalarda kooperatif bünyesinde üretilecek.

MANTAR NE KADAR ZAMANDA YETİŞİYOR

Sözleşmeli üreticiler hasadı kendileri yapıyorlar.45 günde 2 kez yapılan hasat için üretim yerlerine üreticiler kooperatifin araçları ile evlerinden alınıp getiriliyor ve yine servisle evlerine bırakılıyorlar. Eğer hastalık yada diğer sebeplerden hasadınızı yapamayacaksanız, size saati 15 TL ila 17,5 TL arasında değişen Fiatlardan işçi bulunuyor ve bu işçiler günlük de çalışsalar kooperatif tarafından mutlaka sigorta ettiriliyorlar.

Köroğlu Kooperatifi  genel müdürü  Bahadır Acar “Mantarlarımızı MANTAR ADAM adı ile piyasada bulabilirsiniz diyerek “Türkiye’nin en iyi mantarını üretiyoruz.” diyor.

Kooperatifin Gölcük yolu üzerinde satış merkezi bulunuyor ve üretilenler “Bolu’dan gelsin” sitesinden de  kargo ile temin edilebiliyor.

Bolu Belediyesi halkına destek olmak, hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak ve en önemlisi üretim ekonomisine geçmek için böyle bir projeyi hayata geçirip, onlarca insana ekmek kapısı sağladı.

Düzce Belediyesi’nin de vatandaşların gelir seviyesini yükseltecek, üretecek, satacak ve para kazanacak bu tarz projeleri hayata geçirmesi bekleniyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL