Yağmurdu, rüzgardı, kardı derken Aralık ayı geçti gitti. Ocak ayını da tamamlayacağımız şu günlerde hava kirliliği tekrar yüzünü gösterdi. Düzce’nin uzun yıllardır çözümlenemeyen sorunu için yapılan ölçümler dışında halen atılan..
Yağmurdu, rüzgardı, kardı derken Aralık ayı geçti gitti. Ocak ayını da tamamlayacağımız şu günlerde hava kirliliği tekrar yüzünü gösterdi.
Düzce’nin uzun yıllardır çözümlenemeyen sorunu için yapılan ölçümler dışında halen atılan bir adım yok. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, kişisel ilişkilerini kullanarak Düzce’ye iki adet mobil hava ölçüm aracı getirterek, hava kirliliğinin nedenlerini rakamsal olarak tespit ettirdi.
Yapılan ölçüm ve analizlerin ilk sonuçlarına göre; şehir içi trafiğin Düzce’deki mevcut hava kirliliğine etkisi % 23 ile 27 arasında. Atık yağ ve lastik yakılmasının Düzce’deki mevcut hava kirliliğine etkisi % 21 ile 26 arasında. Kirliliğin %31-36’sı ısınma kaynaklı ve % 25-30’u sanayi tesislerinden kaynaklanıyor.
Aslında bu veriler hava kirliliği ile ilgili alınacak önlemler için önemli bir yol belirleyicisi olmasına rağmen, ilgili kurumların konuyla ilgili yaptığı çalışmaları kamuoyuyla paylaşmaması ve hala hava kirliliği oranlarının yüksek olması, gerekli tedbirlerin alınmadığı algısı oluşturuyor.
Düzceliler merak ediyor..
Bugüne kadar kaç fabrika denetlendi?
Kaç sanayi kuruluşunda filtrelerin çalışıp çalışmadığı ile ilgili gece baskınları yapıldı?
Atık ve lastik yakımını engellemek için nasıl bir çalışma yapıldı?
Kömür denetimleri ne sıklıkla yapıldı?
Yoğun araç trafiğini engellemek için nasıl bir çalışma planlandı?
Doğalgaz kullanımını artırmak ve desteklemek için hazırlanan bir proje var mı?
Hava sirkülasyonunu sağlamak için ilgili kurumlarla görüşülüp, rüzgar tribünleri kurulup sirkülasyona sağlanabilir mi diye inceleme yapıldı mı?
Hava kirliliği ile ilgili tüm kuruluşlar, bu sorunu en aza indirebilmek için hangi çalışmayı yaptı ise kamuoyuyla paylaşıp, Düzceli vatandaşları da çözüme ortak etmelidir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)