banner
Güncel

MOTOKURYELERDEN AKARYAKIT ZAMLARINA TEPKİ!

Özellikle pandemi döneminde sayıları oldukça artan motorlu kuryeler bir süre sonra kendi şirketlerini açarak yiyecek firmaları yada diğer firmalara taşımacılık yapmaya başladılar. Aradan geçen zamanda binler lira kazandıkları düşünülen motorlu..

MOTOKURYELERDEN AKARYAKIT ZAMLARINA TEPKİ!

Özellikle pandemi döneminde sayıları oldukça artan motorlu kuryeler bir süre sonra kendi şirketlerini açarak yiyecek firmaları yada diğer firmalara taşımacılık yapmaya başladılar. Aradan geçen zamanda binler lira kazandıkları düşünülen motorlu kuryeler artan maliyetlerle birlikte zor günler yaşamaya başladı.

Özellikle son dönemde akaryakıta ve KDV’lere yapılan zamlar motorlu kuryeler zamları protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaparak motosikletleri ile şehir turu düzenlediler.

Motorlu kuryeler adına konuşan Düzce Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Nailcan Koca, gündemlerinin artan maliyetler olduğuna dikkat çekerek “Yakıt ücretlerinin artışı ve vergi zamları ile birlikte giderlerimiz hayli artmış durumda fakat sahada alnımızın teri ile harcadığımız emeğimizin karşılığını hala daha alamıyoruz. Şurada gördüğünüz meslektaşlarımızın çoğu, öve öve bitiremedikleri “Esnaf Kurye Modeli” denen sistem ile 14-15 saati şan süreler ile çalışıp asgari ücretin altında gelir elde etmekte. Bugün işe başvuru reklamlarında bangır bangır “bizimle çalış aylık 50.000 TL kazan 70.000 TL kazan” gibi algı oyunları yapılmakta bunların hiç birisi gerçeği yansıtmıyor. Artan vergi oranları ve yakıt giderleri dolayısıyla iyice belimiz bükülmüş vaziyette. Bir kurye ortalama olarak günde 35 sipariş götürüp 150 km civarı yol katetmekte ve yaptığı yol sonucu minimum yakıtımız 5 litredir. Bu da günümüz şartlarında 170 TL gibi bir rakama karşılık gelmekte, yılda iki kez değiştirmek zorunda olduğumuz işe uygunluğu tartışılacak olan lastiklerin çifti 1750 TL. yaptığımız kilometre de ayda 3 kez değiştirilmesi gereken yağ 200 TL’den aylık maliyeti 600 TL, işimizde bizi hayatta tutan kasklar 2500 TL ve bir kere düşünce kask kullanılamaz hale geliyor yenisini almak zorunda kalıyoruz, koruyucu mont pantolon eldiven gibi ekipmanların güncel fiyatları 4.000 TL. Aylık maliyetlerimiz bu kadar fazlayken motorumuz 2 yıl sonra hurda haline geldikten sonra nasıl yerine tekrar motosiklet alıp bu işin devamını sağlayalım. Bir takım işletmelerin mobbinglerine, hız baskılarına ve her şeyden önemlisi trafikte bizleri ölümle burun buruna getirircesine muamele yapan araç sürücülerine karşı vatandaşlarımıza hizmeti kesmedik. Bir şekilde halkımıza karşı olan görevimizi yerine getirmeye çalıştık. İşinde mesaiye kalan ablalarımızın abilerimizin evlatlarına yemek götürdük, evlerdeki hastalarımıza ilaç götürdük, bu ülkenin geleceği olan küçük kardeşlerimize süt götürdük, oyuncak götürdük. Pandemi oldu, insanlar dışarıya çıkmaya korkarken biz tüm riskleri göz önüne alarak kapı kapı sipariş teslim ettik, deprem oldu motosikletlerimizi çekiciye bindirdik deprem bölgesine giderek erzak ulaşmayan bölgelere erzak taşıdık devletimizin ve milletimizin yanında olduk. Biz hayatın her parçasında, her koşulunda bu kadar mücadele verirken neden bunlar bize hak görülüyor? Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum sektörümüzde bulunan işleyişte halimiz içler acısı, bize çağrıda bulunulduğu takdirde her türlüğü görüşmeye de açığız. Artık birileri sesimizi duysun. Biz topluma hizmet etmek için yollarda can veriyoruz, evlerimize acı haberler gidiyor. Bizim isteğimiz emeğimizin karşılığını alıp hayatta kalabilmek başka hiçbir gayemiz yoktur” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner
banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL