banner
Düzce Yerel Gündem

NEDEN OLMASIN?

Bolu Belediyesi mantar yetiştiriciliği kurslarıyla Boluluları üretime teşvik ediyor. Düzce Belediyesi de bu tarz kurslarla Düzcelileri üretime teşvik etse, hatta Belediye bünyesinde kuracağı bir kooperatifle üreticinin ürününe alım garantisi verse..

NEDEN OLMASIN?

Bolu Belediyesi mantar yetiştiriciliği kurslarıyla Boluluları üretime teşvik ediyor. Düzce Belediyesi de bu tarz kurslarla Düzcelileri üretime teşvik etse, hatta Belediye bünyesinde kuracağı bir kooperatifle üreticinin ürününe alım garantisi verse ve bunun pazarlamasını kooperatif üzerinden yapsa güzel olmaz mı?

 

Günümüzde çok sayıda vatandaşın geçim kaynağı olan ve büyük ilgi gören “Mantar Yetiştiriciliği”, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Kursları’nda ders olarak veriliyor. Üretilen kültür mantarı ile hem ekonomiye, hem tarıma hem de istihdama katkı sağlıyor. Üstelik kursiyerlerin ürettikleri mantarlara alım garantisi veriyor.

Bolu Belediyesi bununla da kalmamış, bu kurstan mezun olan ve yetiştiricilik yapmak isteyenler için üretim merkezi oluşturmuş. Bolu belediyesine ait  atıl durumda bulunan bir binayı  mantarhaneye çeviren belediye çok küçük bir kaparo karşılığında üretim yapmak isteyene veriyor.  Bu alanda sorumlu bir de akademisyen görevlendirmişler. Akademisyen mantar yetiştiricilerini yönlendirip, doğru yetiştiricilik yapmaları konusunda yardımcı oluyor. Üstelik, yetiştiriciler için gerekli tüm ekipman ve ürün yine Bolu Belediyesi’nin kurduğu kooperatif tarafından temin ediyor.

Son yıllarda bir çok insanın geçim kaynağı olan mantar yetiştiriciliği için Bolu Belediyesi Bolu Abant Baysal  Üniversitesi Ziraat Bilimleri Fakültesi ve Halk Eğitim Merkezi ortaklaşa açtığı kursla insanları meslek sahibi edindiriyor. Hazırlanan alanda, kursiyerler uygulamalı olarak mantar yetiştiriciliğini öğreniyor.  Kurs süresince kursiyerler tarafından yetiştirilen mantarlar, yapılan anlaşmalarla Köroğlu Kooperatifi tarafından alınıyor. Yani üretilen mantarlar alım garantili olarak üretiliyor. Böylece hem kurumlar, hem de kursiyerler para kazanıyor.

Ev hanımlarına katkı sağlamanın yanı sıra satış pazarlama sıkıntısı olmayan ve Pazar potansiyeli yüksek  “Mantar Yetiştiriciliği” kursunda kursiyerlere, mantar yetiştiriciliğinde kompostun önemi, en önemli unsurun atık madde olduğu ve bunların fermante edilerek mantar yetiştirilecek kompostun üretildiği anlatılıyor.  Mantar yetiştiriciliğinde sıcaklık, nem ve havalandırmanın en önemli ekolojik unsurlar arasında yer aldığı ifade edilerek bu çerçevede, mantar yetiştirilecek yerlerin uygun şekilde iklimlendirilmesinin önemine dikkat çekiliyor.

Düzce Belediyesi’nin de bu tarz bir üretici ve yetiştiricilik kursu ile   vatandaşları üretime yönlendirmesi ve hatta Belediye bünyesinde kuracakları bir kooperatifle üretilen ürünlerin pazarlamasını kendileri yapması, hem vatandaşın ekonomisine hem de belediyenin ekonomisine girdi sağlaması çok güzel olmaz mı?

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner
banner
Full Oyunlar İndir Full Programlar İndir Android Oyunlar İndir Hileli Apk İndir

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL