Düzce’de yıllardır yaşanan ve yetkililerin sadece kışın aklına gelen hava kirliliği bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Yıllardan beri özellikle bu aylarda her yıl bir araya gelen dönemin valileri ve belediye başkanları..
Düzce’de yıllardır yaşanan ve yetkililerin sadece kışın aklına gelen hava kirliliği bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Yıllardan beri özellikle bu aylarda her yıl bir araya gelen dönemin valileri ve belediye başkanları hava kirliliği ile ilgili görüşüyor, kararlar alıyor, aradan yıllar geçiyor durum dışarıda soluduğunuz hava gibi sisli… dumanlı… zehirli…
Düzce’de uzun yıllardır hava kirliliği mevcut. Her yıl kış aylarında göstermelik yapılan toplantılardan bir adım öteye gitmeyen, alacağız dedikleri önlemler alınmayınca bir sonraki kış bir önceki kıştan daha pis daha zehirli geçiyor.
Hafta içinde hava kirliliği ölçümleri alarm verince ve bu haber ulusal basında ‘Düzce zehir soluyor” diye verilince, yetkililer yine düğme bastı ve harekete geçti. Her yıl ilk yaptıkları şeyi tekrar yaparak bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda hava kirliliği masaya yatırıldı ve çözüm önerileri görüşüldü. Alınan kararlar, geçen yıl, önceki yıl, bir önceki yıl ve hatta daha daha önceki yıllarla alınan kararlardan farksızdı: Kaçak kömüre geçit verilmeyecek, tüm fabrikaların bacaları kontrol edilecek, emisyon raporu istenecek, doğalgaz hatları yüzde yüze ulaştırılacak ve her hane doğalgaz için teşvik edilecek, doğalgaza geçiş için destek verilecek….
SONUÇ: Geçen yıldan, önceki yıldan hatta daha da önceki yıldan farksız.
Kömür denetimleri, emisyon ölçümleri, doğalgaz kullanımı teşviği ve araç sayısı…
Düzce’de her yıl bu aylarda yapılan hava kirliliği toplantısından bir sonuç çıkmadığını yıllarca edindiğimiz tecrübelerle gördük. Düzce olarak yine zehir solumaya devam ediyoruz. Seneye bu gün de aynı konuyu konuşuyor olacağız. Çünkü yeterli tedbir alınmıyor.
Çevre ve şehircilik Müdürlüğü, 2020-2024 Temiz Hava Eylem Planını hazırlayıp sitesine koymuş. Planın onay tarihi Şubat 2020.. Hatta raporun girişinde, Eski Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün de giriş yazıları mevcut. Yani aslında Şubat ayında hava kirliliği ile ilgili tespitler yapılmış, alınması gereken tedbirler konuşulmuş ancak hayata geçirilmemiş ki memleketin en kirli havasını hala soluyoruz.
KÖMÜR KULLANIMI
Yıllardır arkasına saklandığımız ve kömür kullanılıyor hava o yüzden kirli dediğimiz kömür kullanımı Düzce merkez için her geçen kış azalıyor. Yardım kömürlerinin yerine doğalgaz teşvikleri veriliyor. Kömür denetimleri ne kadar sıklıkla yapılıyor? Satılan kömürün ambalajının içindeki kömürün kalitesi denetleniyor mu? Bacasından zehir çıkışı olan evlere baskın yapılıp sobada ne yapıldığı denetleniyor mu? Yapılan denetimlerde uygulanan cezai işlem caydırıcı mı? Tüm bunlar ele alındığında ;
SONUÇ: HAVAMIZ YİNE ZEHİRLİ.
DOĞALGAZ KULLANIMI
Düzce merkezde hala doğalgaz kullanımı yapmayan 17 bin hane olduğu söyleniyor. Bunların acilen doğalgaza geçmesi isteniyor. Peki bir hanenin doğalgaza geçmesinin maliyeti nedir?
Petek +Kombi+ abonlik- saat…. Yaklaşık 12 ila 15 bin lira arasında değişen tutarlarda maliyeti olan doğalgaza geçişin maliyetini karşılayabilecek ekonomiye sahip kaç hane vardır? Bu anlamda kredilendirme dışında bu insanlara nasıl bir destek sağlanmaktadır?
SONUÇ: EKONOMİK YETERSİZLİKLER NEDENİYLE 17 BİN HANE DOĞALGAZA GEÇEMEMİŞTİR.
ARAÇ KULLANIMI
Düzce’nin çözülmekte en çok zorlanılan sorunu tam da bu. D-100 karayolu ve TEM yolu arasında sıkışan Düzce’nin havasının kirlenmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi araçların egzos gazları. Erdemir Demir Çelik Fabrikasından her gün 1000 adet tırın D-100 karayolunu kullandığı, bunun dışından Ankara-İstanbul güzergahını kullanan binlerce tır, kamyon ve özel aracın, bunun yanı sıra TEM otoyolunu kullanan binlerce aracın, bunun yanı sıra Düzce merkezde hareket halinde olan binlerce aracın egzozundan çıkan gazlar…
Düzce’nin hava kalitesinin artması için özellikle trafikteki araç sayısının azaltılması gerekiyor. Bunun en güzel çözümü Kuzey çevre yolunun tamamlanarak, Gölyaka’dan otobana bağlanması. Böylece en azından 67 plakalı araçlar Düzce’nin yakınından geçmeden, hava kirliliğine sebep vermeden geçip gidebilecek.
SONUÇ: KONUYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞTIR.
FABRİKALAR
Hızla sanayileşen Düzce’nin hava kirliliğinin en önemli etkenlerinden birisi de fabrika bacalarından çıkan gazlar. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sürekli denetlendiği söylenen fabrikaların hava kirliliği yadsınamaz. Hepimiz yanından geçerken bacasından çıkardığı dumanı gördüğümüz fabrikaların hala çalışıyor olması, yetkililerin sadece duman yada buhar çıkarıyor dedikleri, ölçümlerinde ceza sınırının altında çıkan bu fabrikalarda yapılan denetimler doğruyu yansıtıyorsa ve denildiği gibi hava kirliliğine neden olmuyorsa,
SONUÇ: DÜZCE’NİN HAVASI NEDEN KİRLİ???
Nitekim yapılan toplantılar yıllardır yapılıyor, alınan kararlar yıllardır alınıyor. O gün milletvekili olanlar bugün hala milletvekili, o gün Bakan olanlar bugün belediye başkanı, bir tek Vali değişiyor, gerisi bir şekilde o masanın etrafındaki yerini fotoğrafta alıyor. Sonuç ise Düzceliler toplantı değil icraat bekliyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)