banner
Gündem

YILMAZ; İSKİ YÜZÜNDEN DÜZCE’DEN YATIRIMCILAR KAÇIYOR!

Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, İSKİ su havzasında kalan Düzce’nin zararının tazmin edilmesi gerektiğini söyledi. Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak isteyen sanayicinin İSKİ tarafından adeta ahret sualine..

YILMAZ; İSKİ YÜZÜNDEN DÜZCE’DEN YATIRIMCILAR KAÇIYOR!

Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, İSKİ su havzasında kalan Düzce’nin zararının tazmin edilmesi gerektiğini söyledi.

Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak isteyen sanayicinin İSKİ tarafından adeta ahret sualine çekildiğini kaydeden Yılmaz, kalkınmada öncelikli bölge olunmasına rağmen yatırımcıların Düzce’den kaçtığını vurguladı.

Su havzası ilan edilen alan içerisinde bulunan belediye, belde, köy, mezra gibi tüm yerleşim yerlerinin su, kanalizasyon, arıtma tesisi, çöp depolama alanlarının tamamının su havzası ilan eden belediye tarafından yapımının ve bakımının sağlanması için kanun teklifi verildiğini hatırlatan Yılmaz “Teklif bir an önce yasalaşmalı” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde vekillere konuyla ilgili bilgiler veren Yılmaz “Düzce kendi sınırları içinde doğan ve Karadeniz’e dökülen Melen çayıyla İstanbul’un çektiği su sıkıntısına çare olarak düşünülmüş İstanbul’a 200 km. uzakta bulunan ilimiz Mayıs 2008 de Melen çayı üzerine kurulması planlanan barajla beraber Melen baraj gölü ve su havzası ilan edilerek İSKİ’nin su havzasına dahil edilmiştir. Akabinde çıkarılan yönetmelikler ve özel hükümlerle su havzasının sınırları ve havza içinde uyulacak kurallar belirlenmiştir.

Bu çıkarılan yönetmelikler ve özel hükümlerle beraber Düzce’nin yaşadığı sorunlarda başlamıştır. Düzce ilinde yaşayan veya Düzce’ye yatırım yapmak isteyen insanların çıkarılan yönetmeliklere ve özel hükümlere ilişkin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini sizlere aktarmak istiyorum.

Melen baraj gölü özel hükümlerine göre Düzce ilimizin Akçakoca ilçesinin bir kısmı hariç tamamı havza içindedir. Havza içinde kalan toplam 143 çay, dere, göl ve benzeri su kaynaklarının koruma alanlarının tanımı içerisine baraj gölü, göl yeşil kuşaklama alanı, göl koruma alanı, yakın mesafe koruma alanı uzak mesafe koruma alanı 1 ve 2 olmak üzere 6 bölüm girmiştir.

Havza içinde kalan alan Düzce’nin topraklarının %90 ı nı kaplarken yaşayan nüfusun % 95’i bu su havzası içerisinde yaşamaktadır. Düzce de yapılan 5 adet organize sanayi bölgesinden Akçakoca’da yapılacak olan OSB hariç dördü su havzasında bulunmaktadır.

Bu bilgilendirmelerden sonra sizlere İSKİ’nin su havzasında kalan Düzce’de yaşadığımız sorunlardan bazılarını anlatmak istiyorum. Örneğin uzak mesafe koruma alanı 1’de kalan yani bu 143 dereye 2 km mesafeye kadar hayvan yetiştiriciliği yapamazsınız, çiftliğiniz varsa kapasite artışına gidemezsiniz. Umka-1 de tarımsal veya hayvansal entegre tesisi kuramazsınız. Yine bu alanda su ürünleri yetiştiriciliği yapamaz, araç yıkama istasyonu dahi kuramazsınız.

Tarım ve hayvancılığın yanında Düzce’de yaşayan vatandaşlarımızın ve yatırımcıların karşılaştığı sorunlardan bir iki tanesine örnek verecek olursak, Düzce OSB de yatırım yapmak isteyen sanayici İSKİ tarafından adeta ahret sualine çekilmektedir. Özellikle sanayici atık su deşarjını su koruma kanunu yönetmeliğine göre yapacağını söylese dahi İSKİ tarafından zorluk çıkarılmakta, yatırımcıya ek yükler getirilmekte, bu da yatırımcıyı kalkınmada öncelikli bölge olmasına rağmen Düzce’den kaçırmaktadır. Yeni yatırımcı Düzce’den uzaklaşırken mevcut sanayiciler İSKİ tarafından kontrol bahanesiyle baskı altına alınarak üretim maliyetleri arttırılmaktadır.

İstanbul hepimizin bir şekilde bağı olan, 20 milyona yaklaşan nüfusu ile temiz ve sağlıklı içme suyu kaynaklarını geliştirmesi gereken ülkemizin en büyük şehridir. Bizim İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın suyuna el uzatmak, onları zor durumda bırakmak gibi bir amacımız yoktur. Ancak temsil ettiğimiz şehrimizin haklarını savunmak pek tabii görevimizdir.

Düzce olarak beklentimiz İSKİ su havzasında kalan bir bölge olarak, zararımızın tazmin edilmesinin yanında İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımıza temiz su sağlanması için vermiş olduğumuz kanun teklifinin yasalaşmasıdır. Kanun teklifimiz su havzası ilan edilen alan içerisinde bulunan belediye, belde, köy, mezra gibi tüm yerleşim yerlerinin su, kanalizasyon, arıtma tesisi, çöp depolama alanlarının tamamının su havzası ilan eden belediye tarafından yapımının ve bakımının sağlanmasını içermektedir. Bu teklif sadece Düzce’nin değil, Düzce gibi, büyükşehirlerin su havzasında kalan tüm şehirlerde yaşayan vatandaşlarının hakkıdır” şeklinde açıklama yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL